中考英语一轮复习任务型阅读5含解析人教新目标版201901251104 五选五阅读初中试题_教学资源|题库|学习文库-「普洱教育」

主页 > 初中 > 语文 > 正文

中考英语一轮复习任务型阅读5含解析人教新目标版201901251104 五选五阅读初中试题

教学资源|题库|学习文库-「普洱教育」来源: https://www.puerjy.cn 2020-02-07 20:19语文 664606 ℃
五选五阅读初中试题
2019中考英语:任务型阅读
(5)及答案(解析) (2016中考选练)阅读表达。 阅读下面短文,然后根据短文内容从下面方框内的七个选项中,选择五个还原到文中。 We can't always meet lucky things in our life. Sometimes some bad things are good for our life. They can help us learn to be brave. No matter what happens in our life, we should learn to face it bravely. Helen was a wonderful dancer. One day, when Helen was playing with her 10-month-old son at home, the building began to shake. "I carried my son in my arms and wanted to go downstairs, but when my husband opened the door, the building fell down," sad Helen. Helen was saved the next day, but her husband and her baby son died . 1.________ The doctor said that her legs had to be cut off from the knees. 2. _______ "At first I thought I wouldn't be able to dance any more, and my life would become very hard.3._______But when I saw that my family and friends cared so much about me,I decided that I would not let them down," Helen said. 4._______ Later, when she felt better, she began practicing dancing on the bed. 5.______She smiled and said to her mother, "Tomorrow I will be able to walk, and before long I can dance again. " The earthquake has taken away a lot of things, but it has never taken away the hope of life. A. She wanted to die with her husband and baby. B. I was very sad at that time. C. What did this mean for a dancer? D. And her legs were badly injured. E. She first learned to turn over in bed without help. F. She wanted her baby to be a dancer like her. G. Months later. Helen received artificial limbs. (假肢) 。
【答案】 1.D 2.C 3.B 4.E 5.G
【解析】 试题分析:这篇文章讲述了在生活中可能会遇到幸运,也可能会遇到不幸。
当遇到不幸是,要勇敢的面对。并提到了杰出的舞蹈家海伦在地震中失去了丈夫和儿子,并失去了双腿,但她振作起来勇敢的面对生活。
1.联系上下文,她丈夫和儿子都死了,医生说她的腿不得不从膝盖以下截肢。可知选D。
2.联系上下文,对于她来说,没有双腿意味着什么。,她再也不能跳舞,她的生活会很艰难。
故选C 。 3.联系上下文,可知心情极坏,她当时很难过故选B。
4.联系下文,她首先在没有帮助的情况下学着翻身。然后是Later,用来排序。故选E。 5.联系下文,她跟妈妈说,明天她将要学习走路,不久以后她又能跳舞。故选G。
【难度】一般 第五段 Passage 1 2019中考任务型阅读题 Imagine this: Your parents go away for work, but you have to stay at home by yourself. Would life be as easy as when your parents are around。 Would it be a wonderful holiday for you。 "I can cook tomato and egg soup, but that's all. I think many of my classmates are the same." said Li Yujie, a girl from a middle school. "But I always forget things. I watch television then burn the soup." "Now parents do almost everything for us. So we don't know what we can do and how to look after ourselves" Li Yujie said. Usually teenagers spend most of their time doing their homework. They don't learn any life skill(技能) until they finish high school. However, Simon doesn' t think so," I think I am OK. I know how to cook some dishes because my mom showed me. " the 13-year-old boy said. In his opinion, many teenagers depend(依赖) too much on their parents, and there is much more to learn than cooking, like "cleaning up your room or even dressing yourself properly. For most teenagers, it wouldn't be a holiday at all. It could be a time to learn to be independent(自立的) and take care of yourself. can Li Yujie do when her parents are not at home。
are teenagers not able to look after themselves according to Li Yujie。 do teenagers usually spend their time。
______ . 4. Can Simon look after himself when he is at home by himself。 ______ your life be easy when your parents are away。
Why or why not。
______ .
【答案】
【小题1】She can cook tomato and egg soup.
【小题2】Because she thinks their parents do almost everything for them.
【小题3】They usually spend their most time doing their homework.
【小题4】Yes, he can.
【小题5】No, it won't. Because I don't know what I can do and how to look after myself.
【解析】 1. She can cook tomato and egg soup.细节理解题,根据"I can cook tomato and egg soup, but that's all. I think many of my classmates are the same." said Li Yujie,可知Li Yujie会做西红柿鸡蛋汤,故得出答案. 2. Because she thinks their parents do almost everything for them.细节理解题,根据Now parents do almost everything for us. So we don't know what we can do and how to look after ourselves" Li Yujie said,可知她认为父母为他们做了几乎所有的事情,故得出答案. 3. They usually spend their most time doing their homework.细节理解题,根据Usually teenagers spend most of their time doing their homework. 可知通常青少年会把大部分的时间花在做作业上,故得出答案. 4. Yes, he can.细节理解题,根据 However, Simon doesn' t think so," I think I am OK. I know how to cook some dishes because my mom showed me. "可知Simon会照顾自己,故得出答案. 5. No, it won't. Because I don't know what I can do and how to look after myself.细节理解题,根据实际情况可知父母离开时,我的生活并不容易,因为我不知道做什么,如何照顾自己,故得出答案. 文章大意:文章主要讲述了现在的青少年多数不会做家务,主要原因是父母几乎帮他们做了所有的事情.所以青少年要学会生活独立. 主要是根据前提问题来做出相应的要求内的答案,题型比较灵活但是考查了学生多方面的知识和技能,要做好这类题,就要注意平时知识的积累,包括单词、词组、句型等. Passage 2 (事物介绍2017) The opening ceremony(开幕式) of the 31st Olympic Games was held at the Maracana Stadium in Rio de Janeiro on the evening of Friday, August 5th, 2016. Following the tradition, the ceremony introduced each country that would compete in the Olympics. Brazil also did something different. They used this opportunity to call for more attention to climate change and the deforestation (砍伐森林) of the Amazon. With part of the opening ceremony focused on our planet, organizers found a way for athletes to leave their marks. Each athlete was asked to plant seeds that would be planted in the Athletes Forest in Rio and eventually grow into trees in a few years. As they entered the stadium, each received a seed to plant a native tree of Brazil. There were 207 kinds—one for each country in the Games. The children with each delegation (代表团) carried a tree as well. The metal towers in which the athletes planted the seeds were moved to the middle of the stadium and formed the shape of the Olympic rings. The rings’ color—all green—was meant to serve as reminding that replanting forests should be important. According to the official program, this was the first time in Olympic Opening Ceremony history the athletes joined in an action upon entering the stadium. 1. When was the opening ceremony of the 31st Olympic Games held? 2. What did Brazil do that is different from the tradition during the opening ceremony? 3. How many kinds of trees did the athletes planted during the opening ceremony of the 31st Olympic Games? 4. Where did the athletes plant the seeds? 5. Why were “the Olympic rings” green?
【主旨大意】本文是一篇说明文。文章介绍了2016年里约热内卢奥运会请参加入场仪式的每一名运动员播种一颗种子。这些种子将被移种至(奥运会场)德奥多罗地区的公园,未来将长成真正的森林。 1. On the evening of Friday, August 5th, 2016.
【解析】细节理解题。题干意为:第31届奥运会开幕式是什么时候进行的。
根据文章第一段“The opening ceremony(开幕式) of the 31st Olympic Games was held at the Maracana Stadium in Rio de Janeiro on the evening of Friday, August 5th, 2016.”可知答案。 2. Brazil used this opportunity to call for more attention to climate change and the deforestation of the Amazon.
【解析】细节理解题。题干意为:在开幕式上,巴西做了什么与传统不同的事情。根据文章第二段第二句“Brazil also used this opportunity to call for more attention to climate change and the deforestation (砍伐森林) of the Amazon.”可知答案。 3. 207.
【解析】细节理解题。题干意为:在31届奥运会开幕式上,有多少种树被运动员种植。根据文章第四段第二句“There were 207 kinds—one for each country in the Games.”可知答案。 4. In the metal towers.
【解析】细节理解题。题干意为:运动员们在哪里种下了种子。根据文章第五段第一句“The metal towers in which the athletes planted the seeds were moved to the middle of the stadium and formed the shape of the Olympic rings. ”可知答案。 5. Because it reminds people the importance of replanting forests.
【解析】细节理解题。题干意为:“奥运五环”为什么是绿色的。
根据文章第五段第二句“The rings’ color—all green—was meant to serve as reminding that replanting forests should be important.”可知答案。 Passage 3 (2017中考选练----观点建议类) No one wants to overspend on their supermarket shopping but to save money every week. Preparations start before you even go into the store. Here is how to make sure you are always getting your shopping for the best price. ●Create your list Write a full list which includes two parts, something necessary for a living and something for fun. With a strict list, you won’t easily change your mind to buy more than you need. ●Check the cupboards One of the easiest ways to overspend is buying what you don’t need. Before leaving, take time to check what products you have in the house, especially in the cupboards. Buy what you badly need and it will help you save money before you step into the supermarkets. ●Know your budget(预算) Keep in mind how much you plan to spend. It is possible to get your shopping for less, but you need to wisely pay attention to the products and brands you buy to support savings. ●Compare prices You should make a comparison between the prices offered by different supermarkets. So if you try to buy your shopping for less, compare the prices in different shops, which makes sure that you are always visiting the cheapest supermarket for your shopping. ●Choose the best time for shopping If you know your supermarket well, there will certainly be a preferred time to shop. This could be at the quietest time to make sure you get peace while working out the total cost of your shopping. And a few hours before closing helps you to get a special offer. That will bring down the cost of your shopping. Follow them and you are sure to make huge savings on your weekly shopping. Title: How to help you (1)______ on your weekly shopping Passage outline Almost everyone wants to buy most with the (2)_______ money Supporting details Introduction in their supermarket shop. Plan it well before stepping into the supermarket. You should make a shopping list (4)_______ something necessary and something for fun. 【主旨大篇说明文。购物时如何前做好打个方面去阐购物清单,记得预算,选择最佳购1. save
【解段“No one overspend (3)______ You must spend time (5)_______ what you have in your cupboards. 意】本文是一文章介绍了You should always (6)_______how much you plan to spend on 节省钱,要提the products and it’s (7)______ for you to pay attention 算。文章从五to the products and brands. Different supermarkets (8)_______ different prices for the same products. Be sure to choose the cheapest one for your shopping. You’d better (9)_______ the best time to go shopping and a few hours before closing helps you get a special offer. 述,包括列出先检查壁橱,比较价格及物时间。 析】根据第一wants to on their Conclusion shopping money every 答案,故填save。 Follow them and it will help you bring down the (10)_______ supermarket of weekly shopping. but to save week.”可知2. least
【解析】根据语境可知本句句意:几乎每个人都想用最少的钱买最多的东西。
根据句意可知是最少的钱,前面又有most作为提示词,故填least。 3. Tips/Ways
【解析】文章第二至六段都是在介绍省钱的方式,故填Tips/Ways。
4. including
【解析】根据文中第一条建议“Write a full list which includes two parts, something necessary for a living and something for fun.”可判断出本空应填包括这个词,再根据句子结构可知此处应该是介词,故填including。
5. checking
【解析】根据文中第二条建议第二句“Before leaving, take time to check what products you have in the house, especially in the cupboards.”可知应填检查这个词,再根据spend...(in)doing sth,故填checking。
6. remember/know
【解析】根据文中第三条建议第一句“Keep in mind how much you plan to spend.”可知此空应填Keep in mind 的同义词,故用remember/know。 7. necessary
【解析】根据文中第三条建议第二句“It is possible to get your shopping for less, but you need to wisely pay attention to the products and brands you buy to support savings.”再结合本句可知此处的关键词是need, 分析句子结构可知此处是形容词,故填necessary。 8. offer
【解析】文中第四条建议第一句“You should make a comparison between the prices offered by different supermarkets.”是与本句意思相同的句子,本句中需要用谓语动词,故填offer。
9. choose
【解析】根据第五个小标题“Choose the best time for shopping”,可知此空用choose。
10. cost
【解析】文章最后一句话“Follow them and you are sure to make huge savings on your weekly shopping.”与本句是同义句,文中表达的是节省一大笔开支,可知是节省了成本,故用cost。 Passage 4 (2016中考选练)阅读表达。 1.______________ Song Zuying is the most famous soprano(女高音歌唱家) in China. In the eyes of the Chinese people, Song Zuying is the star of oriental art(东方艺术).She was born in a beautiful place–Guzhang County in West Hunan. In recent years, she has been awarded many highest prizes in various music contests. She loves her hometown and does a lot for the people there. 2.__________________ Wen Jiabao is the premier(总理) of the world’s most populous(人口众多的) country. But millions of people would rather call him“grandpa”.Always in plain(朴素的) jackets, he seems to be a very kind man and always smiles. But in the face of disasters he has the power to pull together the whole country. 3.____________ Ding Cong, a famous cartoonist in China, died on May 26, started to draw cartoons more than seventy years ago, but he always called himself Xiao Ding or Little Ding. He seemed to have a lot to learn in this world. His cartoons are humorous(幽默的) and interesting and loved by the old and the young in China. 4._________________ An 18–meter high “Olympic torch(火炬)”made of more than 110,000 pots of flowers, the biggest “Olympic torch” in the world, is seen at the Liberation Park in Wuhan, Hubei Province. The “Olympic torch” was exhibited at the opening ceremony of the 2008 Wuhan Flower Expo(展览会) to express local people’s best wishes to the summer Olympic Games. 5.________________ Liu Qian is the only magician from Taiwan invited by Las Vegas and the Hollywood Magic Castle for performance. When Liu Qian was 7 years old, he started to study magic. The first magic he performed was to put a coin into his mouth and then take it out from his hindbrain(后脑).Now Liu’s magic tricks have made the old art popular again, and made him the hottest magician in China. A. The premier is our “grandpa”. B. The most famous soprano in China. C. The cartoonist who was loved by old and young. D. The famous magician from Taiwan. E. The biggest “Olympic torch” in the world.
【答案】 1.B 2.A 3.C 4.E 5.D
【解析】 试题分析:短文大意:该文给出了五条新闻报道。分别介绍了女高音歌唱家宋祖英、温家宝总理、著名的漫画家丁聪、台湾魔术师刘谦以及湖北省武汉解放公园中由超过110,0 00盆鲜花构成的18米高的“奥运火炬”。
1.B根据本段主要介绍中国最著名的女高音歌唱家宋祖英可知该选B。 2.A根据本段主要介绍数以百万计的人宁愿叫世界人口最多的国家的总理温家宝 “爷爷”可知该选A。 3.C根据本段主要介绍中国著名的漫画家丁聪的漫画深受中国的老人和年轻人喜爱可知该选C。 4.E根据本段主要介绍在湖北省武汉解放公园可以看到世界上最大的“奥运火炬”由超过110,0 00盆鲜花构成可知该选E。
5.D根据本段主要介绍刘谦是台湾唯一的被拉斯维加斯及好莱坞魔术城堡演出邀请的魔术师。可知该选D。
【难度】一般 五选五阅读初中试题。
小学生安全教育, 小学四年级英语教材, 小学语文教学实录, 杭州市紫阳小学, 适合中学生看的书, 新和中学, 温州瓯海中学,

Tags:

本文章来自网友上传,不代表本网站立场,转载请注明出处:https://www.puerjy.cn/43799.html
  • 站长推荐
热门标签