初一五选四专练 五选五阅读初中试题_教学资源|题库|学习文库-「普洱教育」

主页 > 初中 > 语文 > 正文

初一五选四专练 五选五阅读初中试题

教学资源|题库|学习文库-「普洱教育」来源: https://www.puerjy.cn 2020-02-07 20:19语文 274777 ℃
五选五阅读初中试题
阅读短文,还原句子其实是完形填空的一种变体,选项由原来的单词改为句子,但是整体上仍是考察考生对篇章整体内容的理解,及对文章上下文逻辑关系的把握。在难度上及阅读量上较完形填空有所增加。在授课过程中,要特别强调学生对“语境”的理解。

(1)阅读短文,还原句子(东城区试题) Mobile Phones in Middle Schools Mobile phones are more and more popular nowadays. Do you think it’s OK for middle school students to use mobile phones? John: I study in a boarding school(寄宿学校)and only go home at weekends. 1.________It’s more convenient than the IC phones. Mary: I agree that it’s not good to use mobile in class. 2._________We are old enough to control ourselves, so teachers and parents should trust us. Tony: I like to send short messages to my ’s cheap and fun . It’s a good way to communicate with my friends when they are not with me. Lisa: 3._________We can use them to take photos,playMP3, listen to the radio, play games and surf the Internet. So why not use them if our parents can afford mobile phones for us? Andy: In my eyes, the mobile phone is not only a tool for communication, but also a symbol of fashion. If you don’t have a mobile phone, it mesns you are out of fashion. 4.__________My friends and I sent many short messages to “Super Girl” to support our favorite singers . Without mobile phones, how could we make it ? A. In other words, it’s cool to have a mobile phone. B. My dad gave me his old mobile phone to keep in touch with me. C. Nowadays, mobile phones have more and more functions. D. Expensive mobile phones are liked by young people. E. But why can’t we use them after class? 解析: 此题为2010年中考的阅读新题型,文章很简单,重点考察学生对文意和上下文逻辑的把握

1、B. 空后说It’s more convenient than IC phones,很显然是用一件事和IC电话相比,备选答案里只有B提到了用手机联系。


2、E. 这位同学先是说上课打手机不好,后面有说他们有自制力,家长和老师应该相信,此同学对上学用手机持两方面意见,上课不能打,但是下课可以用。


3、C. 此段说的是手机的很多功能,不难选出C。


4、A. 这位同学对手机又不同认识,认为手机是时尚的象征,只有A符合本段意思。

(2)阅读短文,还原句子 阅读短文。根据上下文意思,将方框中的句子还原到短文中适当的位置,使其通顺完整,在答题卡的相应位置上将其字母代号涂黑。其中有一句不选。 Issac Newton was born in 1642 on Chrismas Day. He was so small when he was born that his mother said she could put him into a large bowl. Iassc did not have good health when he was a baby. __1__ As a child, Issac didn’t like playing with friends at his own age. He read a lot and invented small toys for himself. When he started school, he was lazy and seldom listened to the teachers. One day, a boy in his class called him stupid and had a fight with him. __2__ He studied hard and in a short time, he was the top student in his school. After leaving school, Isaac went to the University of Cambridge. __3__ He used his tools to study how planets moved. After some time, hebegan to understand why they moved in particular ways. He kept his ideas to himself because he was very shy. __4__ In the year after that, he made many important scientific discoveries and became one of the most important scientists in England. In 1705, he received a special title from the Queen of England. A. Issac received his university degree in 1665. B. He liked to play basketball when he was young. C. Then Issac decided that he would get better marks than this boy. D. There, he spend a lot of time reading and making scientific tools. E. However, he grew up into one of the most famous scientists the world has known. 解析: 此题为2010年中考说明中阅读新题型,阅读短文,还原句子的样题,为了更好的把握中考的方向,特选此题进行分析。文章简单,较易理解,重点考察学生对文意和上下文逻辑的把握

1、E. 空格前说Iassc did not have good health when he was a baby. 牛顿小的时候身体很虚弱,备选答案里只有E中涉及到他长大以后的情况,并且对他长大后和小时候的状况进行了比较。

2、C.空格前的内容说一天班上的一个男孩说他傻,并且和他打了一架,二空格后的内容讲到他努力学习并很快成为学校里最优秀的学生,通过前后内容的分析,C 选项符合逻辑。

3、D. 空格后的内容He used his tools to study how planets moved. 他用他的工具研究这样使飞机移动,在余下的选项中,D他用大量的时间阅读,并制造了一些工具。

4、A. 最后一段是对牛顿所获得的一些成就的列举,A 选项符合题意。
【应对策略】 在做题时,要先阅读短文,掌握大意,通过文章上下文可以理解句子之间的逻辑关系。平时做练习时,多读短文, 明白短文想表达的意思, 理解以后先看哪几个符合文章的意思,然后一个一个放进去读读,看哪个更贴切更顺,然后根据逻辑思考,把选的句子换位看看, 一层接一层,最后通读。 Tongue Twister A big black bug bit a big black bear, made the big black bear bleed blood. 大黑虫咬大黑熊,大黑熊流血了。
A big black bug bit a big black bear. Where's the big black bear the big black bug bit? 大黑虫咬大黑熊,被大黑虫咬的大黑熊在那里呢。 A flea and a fly flew up in a flue. Said the flea, "Let us fly。
" Said The fly, "Let us flee。" So they flew through a flaw in the flue. 一只跳蚤和一只苍蝇飞进烟道里。跳蚤说:「让我们飞吧。」苍蝇说: 「让我们逃跑吧。
」就这样,牠们就飞越了烟道里的一条裂纹。

【随堂演练】 阅读短文,还原句子 阅读短文。根据上下文意思,将方框中的句子还原到短文中适当的位置,使其通顺完整,其中有一句不选。 I live in a village. It is in the east of Canada. __1__ Now, only about five hundred people live here. __2__ They go to work in large towns and cities because there are more jobs for them. There is a beautiful church – St Helen’s Cathedral. It is in the center of the village. There are no bus stops. __3__ There are only two small shops . There is not a school because the population is too small. There are no cinemas or theatres. I like our village because it is small and quiet. __4__ She wants to live in a large city bacause there are more cinemas and discos and teenagers. A. But my sister doesn’t like it. B. The village is very small. C. And there isn’t a railway station. D. Children go to school in big cities. E. A lot of familes leave the village. 三.课后演练 (A) A very new, young officer was at a railway station. 1 He wanted to telephone her to tell her the time of his train, so that she could meet him at the station in her car. He looked at all his pockets, but found that he did not have the right money for the telephone, 2 . At last an old soldier came by, and the young officer stopped him and said, “ 3 ” “Wait a moment,” the soldier answered, and he began to put his hand in his pocket “I’ll see whether I can help you.” “Don’t you know how to speak to an officer?” the young officer said angrily “Now let’s start again, Can you change the money for me?” “No, sir,” 4__ . A .He was on his way to visit his mother in another town. B. Can you help me? C. so he went on and looked around for someone to help him D. the old soldier answered quickly E. Can you change the money with me? (B) One of Charlie Chaplin’s most famous films was “The Gold Rush” The film was set in California in the middle of the nineteenth century. At that time, 1 , so it became known as “the gold rush”. People said gold could easily be picked up by washing sand from the river in a pan of water . 2 In the film, Chaplin and his friend are in California. So far, they have been unsuccessfully in their search for gold and have no money at all. 3 . They have nothing They are so hungry that they wear a pair of shoes, by boiling them in a pan of water. 4 He makes it seem as if this is one of the most delicious meals that he has ever enjoyed. A. Chaplin and his friend went to California for the gold rush. B .gold was discovered in California and thousands of people went there to look for gold C. They are caught in a snow storm in a small wooden house D. This was known as “panning for gold” E. Chaplin sits down at the table and eats the shoe. (C) Once there was a boy in Toronto. His name was Jimmy. He started drawing when he was three years old, and when he was five he was already very good at it. 1 and many people bought his pictures. They thought this boy was going to be famous when he was a little older, 2 Jimmy's pictures were quite different from other people's because he never drew on all of the paper. He drew on half of it, 3 "That's very clever," everybody said. " No other people have ever done that before." One day somebody asked him, "Please tell me, Jimmy. 4 " "Because I'm small," Jimmy said, "and my brushes (毛笔) can't reach very high." A. He drew many beautiful interesting pictures, B. and the other half was always empty C. He began to sell his picture for money D. and then they were going to sell these pictures for a lot of money. E. Why do you draw on the bottom (底部) half of your pictures, but not on the top half? 人生谚语精华版 A friend in need is a friend indeed. 患难朋友才是真正的朋友。 Actions speak louder than words. 事实胜于雄辩。 All is not gold that glitters. 闪光的不一定都是金子。
Do wrong once and you’ll never hear the end of it. 一失足成千古恨。 Every man has his fault.人孰无过。
First come, first served. 捷足先登。
Haste makes waste. 欲速则不达。 Honesty is the best policy. 诚实至上。 Knowledge is power. 知识就是力量。
Let bygones be bygone. 既往不究。 Look before you leap. 三思而后行。 Man proposes, God disposes. 谋事在人,成事在天。 Money talks. 金钱万能。
No gains without pains. 吃得苦中苦,方为人上人。 Practice makes perfect. 熟能生巧。
Silence is golden. 献丑不如藏拙。 Take things as they come. 逆来顺受。
The ear1y bird catches the worm. 先到先得。
Time and tide wait for no man. 岁月不饶人。 To burn the cand1e at both ends. 自暴自弃。 Well begun is half done. 良好的开端是成功的一半。
四、拓展题库:七选五 阅读下面对话,从方框中7个选项中选择5个恰当的句子完成此对话。 (The phone is ringing…) W: Hello。
This is UME Cinema City. ______67_______ M: Hello。 I’d like to book two tickets for the new film “This is it” please. W: OK. There are showing at
5:30 pm, 8 pm and
10:30 pm every day. ______68_______ M: I think the
5:30 one on Friday, please. W. I’ll just check. … Sorry, there are no tickets for that showing. ______69_______ M: Yes, please. If you could. W: Yes, there are seats for the 8 o’clock showing. Do you want them? M: Yes, please. W:______70_______ M: Darren Brown. It’s 63589865. ______71______ W: You can get your tickets from the box office any time from 5 pm today until ten minutes before the start of the film on Friday. M: Thank you. W: You’re welcome. Goodbye. A. What can I do for you? B. How do you like this film? C. When can I get my ticket? D. Would you like me to try the later one? E. Can I take your name and telephone number, please? F. Thank you all the same. G. Which showing would you like to choose? 五选五阅读初中试题。
实验小学网站, 沧州市第三中学, 沁县中学, 广州市蓝天中学, 最美初中生,

Tags:

本文章来自网友上传,不代表本网站立场,转载请注明出处:https://www.puerjy.cn/43795.html
  • 站长推荐
热门标签